Schermgebruik zorgt voor slaapproblemen
Veelvuldig telefoon of tabletgebruik kan zorgen voor slaapproblemen. Het zou kunnen zorgen voor maar liefst 40 minuten minder effectieve slaap. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) naar het schermgebruik van kinderen en jongeren vlak voor het slapen gaan.
Inhoud
1 uur voor het slapengaan geen schermen meer
Jongeren die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voordat ze geen slapen, hebben meer slaapklachten. Onder slaapklachten wordt verstaan: later in slaap vallen, korter slapen en/of ‘s nachts wakker worden.
Hierdoor hebben zij overdag vaker moeite om wakker te blijven. Door een week lang geen scherm meer te gebruiken een uur voor het slapen gaan, zullen de klachten al snel minderen. Ook een speciale oranje bril dragen tijdens het schermgebruik helpt tegen de slaapklachten. Deze oranje bril helpt het blauwe licht van het scherm tegen te houden. Dit blauwe licht zorgt er namelijk voor dat de hersenen geprikkeld worden.
Schermgebruik onder kinderen en jongeren
Onderzoekers hebben gekeken naar de gevolgen van het schermgebruik in de avond op de slaapkwaliteit. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 22 procent van de kinderen tussen de 8-13 jaar dagelijks gebruik maakt van een lichtgevend scherm in de avond. Onder jongeren van 13-18 jaar is dit maar liefst 83 procent. Vaak gebruiken ze in de avond meer dan twee uur een scherm.
Kinderen en jongeren die veel of lang gebruik maken van schermen slaapt tot wel een half uur korter. Deze samenhang suggereert een mogelijk verband, maar daar is nog geen bewijs voor. Onderzoekers lieten daarom een week lang jongeren geen scherm meer gebruiken en een week lang een oranje bril dragen die het blauwe licht absorbeert. De slaapproblemen bleken bij deze jongeren minder te worden.
Gevolgen en risico’s
Het is belangrijk om uzelf bewust te worden van het gebruik van een computer, smartphone of tablet in het uur voor het slapen gaan. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat door structureel slaaptekort mensen zich minder kunnen concentreren en minder goed presteren. Ook het risico op gezondheidsproblemen kan toenemen.
Oorzaken
Om lichtgevende schermen energiezuinig te maken worden schermen voorzien van led-technologie. Led-technologie maakt gebruik van relatief meer blauw licht dan traditionele schermen. Blauw licht heeft invloed op onze biologische klok en verstoord daarmee de slaap.
Naast het blauwe licht kan de actieve bezigheid op apparaten met een lichtgevend scherm een rol spelen. Mensen kunnen later gaan slapen doordat ze bezig zijn en daardoor bijvoorbeeld minder slaap consumeren. Allemaal zaken die u niet heeft als u in de avond het schermgebruik mindert, dan wel volledig afschaft.
Vervolgonderzoek
Dit onderzoek onder jongeren bevestigd eerdere resultaten uit onderzoek onder volwassenen. Daaruit kwam naar voren dat vaak of langdurig schermgebruik in de avond samenhangt met slaapklachten. Uit vervolgonderzoek moet blijken of beschikbare blauwlichtfilters op apparaten de effecten op de slaap kunnen verminderen.
Dit onderzoek heeft de RIVM samen met het Amsterdam UMC, het Nederlands Herseninstituut en Lifelines uitgevoerd.
Bron: RIVM
Wel jammer dat het zo is! Maar zonder schermen lijkt het leven nu ook veel moeilijker te gaan. Een computer, smartphone of tablet is iets dat we dagelijks gebruiken of nodig hebben. Het is nu belangrijk hierover de bewustheid te creeeren bij mensen.
Informatief artikel! Ik als volwassene zal ook letten op de tijd die ik met mijn mobiel doorbreng, vooral in de avond, voor het slapen gaan ben ik constant ermee bezig. Denk dat dit zeker effect heeft op mijn slaap.