Verzekeringen huis

Verzekeringen huis

Na lang dromen heeft u eindelijk de sleutel van uw nieuwe huis ontvangen. Bij het kopen of huren van een huis komen ook verzekeringen om de hoek kijken. We zullen u in dit artikel wegwijs maken over de verschillende verzekeringen welke komen kijken bij het hebben van een huis en waarom deze belangrijk zijn. Ook is dit artikel een handige checklist om te kijken of u overal aan heeft gedacht. Kortom wij beantwoorden hier de vraag: Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn huis?

Inhoud

Aansprakelijkheidsverzekering voor wanneer u aansprakelijk word gesteld voor bepaalde kosten

Misschien wel de belangrijkste verzekering om te hebben wanneer u eigenaar wordt van een huis. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel een must om te hebben, bij zowel een koop- als een huurhuis.

De aansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid naar derden, veroorzaakt door u, uw partner, uw kind(eren) of uw huisdier. Zeker in geval van letselschade door uw schuld kunnen de claims behoorlijk hoog oplopen indien u daar aansprakelijk voor word gesteld. U verzekerd aansprakelijkheid al vanaf enkele euro’s per maand. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen zodat u hoge kosten waar u voor aansprakelijk wordt gesteld niet zelf hoeft te betalen.

Huis verzekeren

Er zijn twee noodzakelijke verzekeringen voor uw huis. Dit zijn de echte huis verzekeringen, namelijk de inboedelverzekering en de opstalverzekering (brandverzekering/woonhuisverzekering).

Inboedelverzekering voor uw bezittingen

Een inboedelverzekering is zowel voor kopers als huurders van belang. Een inboedelverzekering dekt schade aan uw inboedel, welke buiten uw eigen schuld is ontstaan. Bijv: door een lekkage is uw hardhoutenvloer beschadigd of door een inbraak zijn er spullen uit uw inboedel ontvreemd.

Een gemiddelde inboedel heeft al snel een waarde van enkele tienduizenden euro’s, vergelijk inboedelverzekeringen gemakkelijk online zodat u een vriendelijke premie betaald.

Opstalverzekering voor uw huis

De opstalverzekering (ook wel brandverzekering of woonhuisverzekering genoemd) is alleen nodig wanneer u een koophuis heeft. De opstalverzekering dekt schade aan onroerende zaken, zaken welke u dus niet kan meenemen zoals: het huis zelf, bijgebouwen op hetzelfde perceel en dingen die vast zitten aan uw huis. Welke schades exact gedekt worden hangt af van hoe uitgebreid u de opstalverzekering afsluit. In de meeste gevallen gaat het over schade door inbraak, storm, brand of water.

Een opstalverzekering wordt ook vaak door een hypotheekverstrekker als voorwaarde gesteld, zodat indien uw huis bijvoorbeeld zou afbranden de schade gedekt word door een verzekeraar en de geldverstrekker alsnog zijn geleende geld terug krijgt.

Zoekt u een goede betaalbare opstalverzekering? Opstalverzekeringen vergelijken kan eenvoudig via onze website. Het is lonend en verstandig uw opstalverzekering en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Verzekeraars wijzen nogal eens naar elkaar wanneer bepaalde schades zowel onder roerend als onroerend kunnen vallen. Bespaar u deze zorgen en sluit beide verzekeringen bij dezelfde partij af.

Rechtsbijstandverzekering voor juridische conflicten

Met een rechtsbijstandverzekering krijgt u hulp bij juridische procedures. U betaald maandelijks een kleine premie en wanneer u een juridisch conflict heeft kan u altijd terug vallen op uw rechtsbijstandverzekering.

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld gezin 1 maal op de 5 jaar behoefte heeft aan juridische bijstand. Als u van dit gemiddelde uitgaat bent u veel voordeliger af met een eigen rechtsbijstandverzekering dan dat u een advocaat in de arm zou moeten nemen.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken doet u ook heel eenvoudig via onze website.

Overlijdensrisicoverzekering voor onverwacht inkomstenverlies door overlijden

De overlijdensrisicoverzekering is bij het kopen van een huis meestal verplicht, in ieder geval als u dit met een hypotheek doet. Wanneer u een hypotheek afsluit bent u vanuit de hypotheekverstrekker vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De hypotheekverstrekker wil namelijk dat alles goed geregeld is wanneer u onverhoopt komt te overlijden, zij lenen u immers een flink bedrag en willen zeker zijn dat zij ooit dit bedrag weer volledig terug zullen ontvangen.

Met een overlijdensrisicoverzekering verzekerd u dus een ‘x’ bedrag, in de meeste gevallen het bedrag van uw hypotheek en laat u de overlijdensrisicoverzekering geleidelijk met uw hypotheek meelopen. Dit is voor zowel uzelf (en uw partner) als voor de hypotheekverstrekker een geruststellend gevoel.

Maar ook wanneer u geen hypotheek (of een kleine hypotheek) heeft op uw huis, kan deze verzekering zeer aan te raden zijn. Als de (grootste) kostwinnaar bijvoorbeeld komt de overlijden (het is belangrijk dit toch goed geregeld te hebben), kan degene die achterblijft alsnog de vaste lasten blijven betalen en in het huis blijven wonen. Als jullie beiden onafhankelijk van elkaar dermate veel verdienen dat jullie beiden zelfstandig het huis kunnen betalen is deze verzekering uiteraard niet nodig.

Vergelijk overlijdensrisicoverzekeringen met dit handige overzicht.

Verzekeringen huis

Hierboven hebben wij alle verzekeringen behandeld welke aanverwant zijn aan het hebben van een huis. Er is echter maar één verzekering welke verplicht is (als u een koophuis heeft), en dat is de opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering of brandverzekering genoemd). De opstalverzekering is verplicht wanneer u een hypotheek heeft afgesloten op uw huis. Wanneer u echter geen hypotheek heeft afgesloten op uw huis is de opstalverzekering niet verplicht, maar wel heel verstandig, uw huis is waarschijnlijk de duurste aankoop in uw leven. Het zou vervelend zijn als uw huis afbrand en u hier geen enkele cent voor terug kan krijgen, omdat u geen opstalverzekering had afgesloten.

De andere verzekeringen welke hierboven behandeld zijn, zijn niet verplicht, maar wel zeer handig om te hebben. Veel consumenten kiezen er voor om alle of veel van bovenstaande verzekeringen ook af te sluiten. Zij betalen liever een kleine premie per maand om een grote financiële tegenvaller af te dekken. Bedenk u goed of u zelf de financiële middelen heeft om bepaalde financiële tegenvallers op te vangen en ga na of u zichzelf hiervoor wilt verzekeren.

Huis verzekeren: Welke verzekeringen?

Het is belangrijk om goed stil te staan bij welke verzekeringen u echt nodig heeft. Er zijn een aantal verzekeringen welke bijna elk huishouden standaard wel heeft afgesloten. Zo heeft elk huishouden wel een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze twee verzekeringen (bovenop de opstalverzekering wanneer u een koophuis heeft) zijn sterk aan te raden om af te sluiten. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het slim zijn om nog te kijken naar een rechtsbijstandverzekering en/of een overlijdensrisicoverzekering.

Verplichte verzekeringen huis

Er zijn drie verzekeringen welke u verplicht dient af te sluiten: de opstalverzekering voor een koophuis, de WA verzekering voor een auto en de zorgverzekering zijn verplichte verzekeringen in Nederland. Een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, rechtsbijstandverzekering en overlijdensrisicoverzekering zijn verstandig om af te sluiten, maar niet verplicht.

Conclusie verzekeringen huis

Nog even alles op een rijtje:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *