Wegenbelasting 2019 omhoog

Wegenbelasting 2019 omhoog

Als u een auto heeft, dan zult u in 2019 meer wegenbelasting gaan betalen dan in 2018. Het Rijk en provincies verwachten in 2019 ruim 5,9 miljard euro aan wegenbelasting te kunnen innen, bijna 0,2 miljard euro meer dan in 2018. De stijging van de wegenbelasting komt vooral door een groeiend aantal auto’s op de Nederlandse wegen, maar ook de tarieven gaan enkele euro’s omhoog. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de begrotingen van provincies voor 2019.

Inhoud

Waar bestaat de wegenbelasting uit?

Als autobezitter krijgt u maar één aanslag, maar in deze aanslag zitten twee belastingen verwerkt. De wegenbelasting bestaat namelijk uit een deel dat naar de provincies gaat en een deel dat naar het Rijk gaat. Het grootste deel is bestemd voor het Rijk, namelijk 4,3 miljard euro voor 2019. Dit is ten opzichte van 2018 zo’n 3,5 procent meer. Provincies verwachten in 2019 ruim 1,6 miljard euro te ontvangen. Ten opzichte van 2018 zo’n 2,5 procent meer.

Provincies bepalen zelf de hoogte van het bedrag, daarom kunnen er per provincie grote verschillen ontstaan. Uiteraard is er wel een bepaald maximum waar de provincies onder moeten blijven. Hierdoor kan het zijn dat een familielid met exact dezelfde auto, maar woonachtig in een andere provincie, meer wegenbelasting betaalt.

Zeeuwse autobezitters vooral de dupe

Nu bent u natuurlijk benieuwd welke provincies het harst getroffen worden met een hogere wegenbelasting. De zuinige Zeeuw zal de stijging in de wegenbelasting voor 2019 het harst gaan merken. De provincie Zeeland verhoogd de wegenbelasting voor 2019 met maar liefst 8,3 procent. Dit zou de provincie Zeeland ruim 4 miljoen euro meer inkomsten moeten opleveren in vergelijking met 2018.

Dat de wegenbelasting een melkkoe blijkt te zijn dat blijkt wel uit de reden waarom de wegenbelasting zo hard omhoog gaat in Zeeland. Deze stijging gebruikt Zeeland namelijk om de begroting op orde te krijgen na financiële tegenvallers in de voorgaande jaren.

Bekijk hieronder in welke provincies de wegenbelasting het harst is gestegen in 2019.

Stijging wegenbelasting per provincie 2019
Bron: CBS

Waar betaalt u de minste wegenbelasting?

In onderstaande tabel kunt u uw eigen provincie vergelijken met andere provincies. De verschillen in wegenbelasting kunnen onderling hoog oplopen. Neem bijvoorbeeld een doorsnee auto als een Volkswagen Golf die in de gewichtsklasse 1.151 tot 1.250 kilogram valt. Voor een benzinevariant betaalt u in 2019 zo’n € 4 tot € 20 per jaar meer dan in 2018. In de provincie Noord-Holland betaalt u voor een volledig jaar wegenbelasting in 2019 € 552. Terwijl u voor diezelfde auto in de provincie Drenthe € 616 aan wegenbelasting moet betalen. Een verschil van € 64 per jaar. Het Rijksdeel staat vast, dat bedraagt voor deze auto bijna € 365 voor een volledig jaar.

Dieselrijders worden het harst getroffen door de verhogingen, doordat daar de wegenbelasting ruim twee keer hoger is dan bij een benzineauto. Een Zeeuwse dieselrijder met diezelfde Volkswagen Golf betaalt in 2019 € 1.248 aan wegenbelasting, € 32 meer dan in 2018. Het Rijksdeel bij dieselauto’s in deze gewichtsklasse is iets meer dan € 1.000 per jaar.

Totale kosten wegenbelasting 2019
Bron: CBS

Wat betekent dit voor u?

Naast de wegenbelasting is er voor iedere auto nog een andere grote kostenpost, de autoverzekering. Neem uw autoverzekering eens onder de loep en check of u niet te veel betaalt voor uw verzekering. Via Besparenmetvergelijken kunt u binnen 2 minuten uw autoverzekering vergelijken. Zo ziet u direct of er een betere deal voor uw auto beschikbaar is. Ondanks een hogere wegenbelasting kunt u dan alsnog geld besparen op uw auto!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *