Beste wasdroger 2022
Er zijn drie verschillende type wasdrogers, namelijk: de warmtepompdroger, de condensdroger en de luchtafvoerdroger. Maar wat is nu de beste wasdroger van 2022?
In dit artikel zullen de beste wasdrogers van 2022 behandeld worden. Dit betekent dat we geen onderscheid maken tussen een warmtepompdroger, condensdroger of luchtafvoerdroger. Deze wasdrogers zijn door de Consumentenbond als beste wasdroger of als beste koop wasdroger beoordeeld. Bekijk direct welke wasdrogers als beste uit de test komen van de Consumentenbond. Klik hier om ze te bekijken.
Getest: Warmtepompdrogers, Condensdrogers en luchtafvoerdrogers
Inhoud
Beste wasdroger merk
Uit recente onderzoeken van de Consumentenbond komt niet altijd hetzelfde merk als beste getest of als beste koop naar voren. Er kan dus geconcludeerd worden dat er geen “beste wasdroger merk” bestaat en ons advies is dan ook om uw zoektocht niet tot een bepaald merk te reduceren.
Lees verder en ontdek welke wasdrogers het beste getest zijn en welke als beste koop beoordeeld worden door de Consumentenbond. Zo weet u zeker dat u een goede wasdroger koopt.
Welke wasdroger kopen?
Er bestaan drie verschillende soorten wasdrogers, te weten: de warmtepompdroger, de condensdroger en de luchtafvoerdroger. Welke wasdroger u het best kunt kopen van deze drie ligt aan uw wensen en hoe vaak u de droger gebruikt. Heeft u een waterafvoer, kies dan een wasdroger die u met een slang op de afvoer kunt aansluiten. U hoeft dan namelijk geen condensbak te legen. We lichten ze hieronder nader toe.
Warmtepompdroger
De warmtepompdroger gebruikt zoals de naam al doet vermoeden een warmtepomp om uw wasgoed te drogen, daardoor is dit type wasdroger zeer energiezuinig. Uw wasgoed wordt op een lagere temperatuur gedroogd, wat goed is voor het behoud van uw kleding. Het nadeel van een warmtepompdroger is dat deze wel duurder in aanschaf is en dat uw wasgoed minder snel droog is.
Condensdroger
Een condensdroger verbruikt meer energie dan een warmtepompdroger door de hogere droogtemperatuur. Uw wasgoed slijt hierdoor sneller en de energiekosten zijn een stuk hoger dan bij een warmtepompdroger. Het voordeel van een condensdroger is dat uw wasgoed sneller droog is en dat deze goedkoper in aanschaf zijn.
Luchtafvoerdroger
Een luchtafvoerdroger verbruikt het meeste energie en is daarom niet goed voor uw portemonnee. Afvoerdrogers worden daarom zelden nog ergens verkocht omdat ze inmiddels achterhaald zijn.
Warmtepompdroger versus condensdroger
Een warmtepompdroger is in principe een condensdroger, maar dan energiezuiniger, maar liefst de helft zuiniger. Een warmtepompdroger droogt uw wasgoed op een lagere temperatuur. Dit betekent dat hij een stuk minder snel droogt dan de condensdroger, maar de warmtepompdroger is door de lagere droog temperatuur veel beter voor uw kleding. En voor de fijne was is dit wel zo prettig. Alle wasgoed kan dus zo de wasdroger in.
Wij hebben voor u de beste wasdrogers welke uit de test van de Consumentenbond naar voren kwamen hieronder behandeld. Indien u nog vragen heeft of een ervaring wilt delen met andere consumenten kunt u onder dit artikel een reactie plaatsen. Bent u specifiek op zoek naar een warmtepompdroger? Bekijk dan de testresultaten over de beste warmtepompdroger.
Beste wasdroger
Uit de meest recente testen van de Consumentenbond komen voornamelijk warmtepompdrogers als beste uit de test. Dit is niet gek. Fabrikanten willen hun producten steeds energiezuiniger maken. En bij een wasdroger is de warmtepompdroger daarbij de meest efficiëntste manier van drogen.
Benieuwd welke wasdrogers het beste zijn? Bekijk de beste wasdrogers dan snel op BOL.com. Hier staan alle wasdrogers die door de Consumentenbond als beste koop of als beste getest uit de test komen. Zo maakt u gegarandeerd een goede keuze en bent u zeker van een goede wasdroger waar u jarenlang plezier van zult beleven.
Wat direct opvalt is dat de merken Bosch en Siemens concurrentie hebben gekregen van AEG, Miele en Beko. Waar in het verleden meestal alleen de merken Siemens en Bosch er met de predicaten “beste koop” en “beste uit de test” er vandoor gingen, is dat de laatste testen wel anders. Doordat bijvoorbeeld premiummerk Miele haar wasdrogers flink heeft weten te verlagen in prijs de laatste jaren gaat Miele en tegenwoordig ook regelmatig vandoor met het predicaat “beste uit de test”. Wat verder opvalt is dat de warmtepompwasdrogers van Siemens en Bosch technisch gezien identiek aan elkaar zijn, met als enige verschil een andere merknaam. In onderstaande video word één model toegelicht.
Welke wasdroger past in mijn wasruimte?
Het is belangrijk om rekening te houden met welke wasdroger in uw wasruimte past. Zo is het onder andere belangrijk om rekening te houden met hoe het water afgevoerd wordt
Water afvoeren
- U heeft alleen wat aan een luchtafvoerdroger als u de afvoerslang van deze droger naar buiten kunt leggen.
- Een condensdroger kan de condensafvoerbak onderin of bovenin de machine hebben zitten. Als u de droger dus bovenop uw wasmachine wilt plaatsen, kunt u het beste kiezen voor een condensafvoerbak die onderin de machine zit.
- Veel condensdrogers (of warmtepompdrogers) kunt u aansluiten op de afvoer. Houd er rekening mee dat u soms een extra afvoerslang dient aan te schaffen. Uiteraard dient het afvoerpunt in de buurt van de droger te bevinden.
Een droge wasruimte
Sommige wasdrogers kunnen het vocht in de lucht niet zo goed condenseren. Dit betekent dat de lucht die ze uitstoten dan nog heel vochtig is, waardoor uw washok erg vochtig kan worden. Als uw washok slecht geventileerd is, kan dit schimmelvorming veroorzaken.
Hoe goed een droger het vocht uit de lucht kan halen wordt condensatie-efficiëntie genoemd. Dit kunt u terugvinden op het energielabel van de droger. De hoogste condensatie-efficiëntieklasse op dit moment is A.
Geluid
Niet iedere wasdroger is even stil. Als een geluidsarme droger voor u belangrijk is, dan loont het zeker de moeite om in de specificaties te bekijken hoeveel decibel (dB) de droger produceert. Dit kunt u overigens ook op het energielabel terugvinden.
Draairichting deur
Niet bij iedere droger kunt u de draairichting van de deur aanpassen. Mocht de deur niet aangepast kunnen worden, dan gaat deze in de meeste gevallen naar rechts open. Mocht u een naar linksdraaiende deur willen? Kijk dan goed of de draairichting aanpasbaar is.
Zeker als u de droger op uw wasmachine wilt plaatsen is het het handigste als beide deuren naar dezelfde kant draaien.
Energiezuinig versus snelheid
Wasdroger staan er natuurlijk om bekend dat ze veel energie verbruiken. Warmtepompdrogers zijn de energiezuinige drogers, maar wel duurder in aanschaf en hebben een langere droogtijd nodig.
Met het gemiddelde standaardverbruik van een droger, bent u met een warmtepompdroger zo’n € 30 per jaar aan energiekosten kwijt. Met een condensdroger of luchtafvoerdroger is dat zo’n € 65 per jaar.
Een warmtepompdroger is zuinig omdat deze op een lagere temperatuur droogt en de warme lucht op een slimme manier hergebruikt. Hierdoor duurt het drogen langer en stellen veel moderne warmtepompdrogers teleur als het aankomt op de droogprestaties. Na het afronden van het kastdroog programma is het wasgoed nog altijd vochtig. Daarom is het belangrijk om een warmtepompdroger te kopen die goed beoordeeld wordt door de Consumentenbond. Dit is namelijk een belangrijk testonderdeel in hun testen.
Beste wasdroger, waarop letten?
Capaciteit
Hoeveel wasgoed u kunt drogen wordt aangegeven in aantal kilo droog katoen. Gangbaar is 7, 8 of 9 kilo. Een grote capaciteit is handig zult u denken, maar koop niet te groot! Een goed gevulde trommel droogt namelijk het zuinigst. Ook heeft een droger met een grotere capaciteit dan uw wasmachine geen zin. Ook moet u er rekening mee houden dat u niet al het wasgoed in de droger zult stoppen.
Programma’s en opties
Alle drogers hebben een aantal standaardprogramma’s, zoals katoen en synthetische was. Ook kunt u kiezen uit verschillende droogtegraden zoals extra droog, kastdroog en strijkdroog. Daarnaast hebben veel drogers ook nog een enorme diversiteit aan andere droogprogramma’s, die u waarschijnlijk zelden tot nooit zult gebruiken. Verspil dus niet onnodig geld aan een wasdroger met extra programma’s.
Verder is een anti-kreukprogramma wel een erg handige toevoeging. Na het drogen blijft de trommel ronddraaien, zo blijft de was in beweging en droogt het niet in een prop op.
Gebruiksgemak
Een droger heeft veel onderhoud nodig. U moet regelmatig de condensbak legen, de filters schoonmaken en de condensor schoonmaken. Het liefst doet u dit na iedere droogbeurt, want een schone wasdroger is een zuinige wasdroger.
Er zijn ook warmtepompdroger die een onderhoudsvrije of zelfreinigende condensor hebben. Die hoef je minder vaak of zelfs helemaal niet meer schoon te maken. De zelfreinigende condensor wordt onder andere door Bosch, Siemens en Miele toegepast.
Beste wasdroogcombinatie
Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en wasdroger ineen. Een wasdroogcombinatie neemt dus minder ruimte in beslag en u kunt een was- en droogprogramma combineren. Handig zult u denken, maar in de praktijk werken ze niet prettig.
Een groot nadeel van een wasdroogcombinatie is dat u minder was kunt drogen dan kunt wassen. U moet dus na het wassen wasgoed eruit halen voordat u kunt drogen, of minder wasgoed wassen. Maar met minder wasgoed verbruikt u meer water en stroom per kilo wasgoed.
Daarnaast heeft een wasdroogcombinatie een relatief kleine trommel. Daardoor komt uw wasgoed er over het algemeen meer gekreukt uit dan bij een losse wasdroger. Het is daarom verstandiger om zowel een losse wasmachine als een losse wasdroger aan te schaffen.
Waar de wasdroger kopen?
Uiteraard wilt u uw nieuwe wasdroger gemakkelijk online vanuit uw luie stoel bestellen. Het is belangrijk om uw nieuwe wasdroger niet zomaar ergens te bestellen, maar een goede degelijke webwinkel uit te zoeken. Daarom adviseren wij om uw nieuwe wasdroger bij BOL.com te bestellen. Dit is snel, goedkoop en makkelijk. Bol.com bezorgt uw wasdroger volledig gratis en sluit hem voor u aan. Ook kunt u zelf een bezorgdag kiezen van maandag t/m zaterdag. Uw oude wasdroger wordt gratis mee retour genomen, deze hoeft u dus niet zelf af te voeren. En als u uiteindelijk toch niet tevreden bent? Dan kunt u de droger gratis binnen 30 dagen retourneren, in dat geval komt Bol.com de droger weer ophalen. Dat noemen wij pas service!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!