Benzineprijs in 2018 stijgt hard omhoog

Benzineprijs in 2018 stijgt hard omhoog

De benzineprijzen staan sinds april 2018 historisch hoog en rijzen daarmee de pan uit. Een liter Euro 95 kost langs de snelweg nu gemiddeld € 1,73. Sinds medio 2015 is de benzineprijs niet meer zo hoog geweest. Ook de dieselprijs staat historisch hoog met gemiddeld € 1,41.

Direct besparen op uw autokosten? Bekijk of uw autoverzekering goedkoper kan.

Inhoud

Ruwe olieprijs is gestegen en blijft stijgen

De stijgende benzineprijs is een rechtstreeks gevolg van de stijgende prijzen voor een vat ruwe olie. Een vat ruwe olie is de afgelopen weken gestegen van 60 naar ongeveer 75 dollar. Volgens deskundigen is een daling van de olieprijzen niet in zicht, omdat de vraag naar ruwe olie momenteel erg hoog is. Door de groei van de wereldeconomie stijgt de vraag naar ruwe olie structureel.

Geen record

De huidige benzineprijzen zijn echter nog niet op een recordhoogte aangekomen. Benzine was in oktober 2012 het duurst. Toen kostte een liter Euro 95 € 1,89 en een liter diesel € 1,55.

Er gaan echter wel speculaties dat dit record binnen afzienbare tijd verbroken zal gaan worden. Alles wijst erop dat de benzineprijzen (en dieselprijzen) de komende tijd blijven stijgen.

Benzineprijs bij pompstations lang de snelweg stijgen het hardst

Het is opvallend dat de benzineprijzen bij pompstations langs de snelweg harder zijn gestegen dan de benzineprijzen langs lokale onbemande pompstations. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Travelcard.

In tien jaar tijd is de gemiddelde benzineprijs bij pompstations langs de snelweg met 8,9 procent gestegen. Bij een lokale onbemande pomp bleef de stijging beperkt tot 6,4 procent.

Omrijden loont

Het prijsverschil voor een liter Euro 95 tussen een pompstation langs de snelweg en een onbemande lokale pomp is de afgelopen 10 jaar flink gestegen.

In 2008 was het verschil per liter Euro 95 maar € 0,09. Inmiddels is dat in 2018 gestegen naar een verschil van € 0,13 per liter Euro 95.

Het prijsverschil tussen een lokale bemande pomp en een lokale onbemande pomp is de afgelopen 10 jaar gelijk gebleven. Dit prijsverschil is en was ongeveer € 0,04 per liter Euro 95.

Snelweg pompen

De benzineprijzen bij de verschillende snelweg pompen variëren. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste pompstation aan de snelweg was medio april 2018 € 0,27 per liter Euro 95. De hoogst gemeten benzineprijs was € 1,76.

Lokale onbemande pompen

Net als aan de snelweg variëren ook de benzineprijzen bij een lokale onbemande pomp. Bij een lokale onbemande pomp kostte medio april 2018 een liter Euro 95 tussen de € 1,49 en € 1,76.

Wanneer was de benzine het goedkoopst?

In december 2001 was de benzine met € 1,04 het goedkoopst. Nederland heeft de hoogste belastingdruk op brandstof in de wereld. Maar liefst twee derde van een liter Euro 95 bestaat uit accijns, wettelijke heffing en BTW. De rest van een liter Euro 95 is afhankelijk van de productieomvang, dollarkoers, wereldgebeurtenissen en de weersomstandigheden.

Besparen op uw autokosten

Het is algemeen bekent dat autorijden niet goedkoop is. De stijgende benzinekosten helpen daar helaas niet bij. Waar u wel op kunt besparen is uw autoverzekering.

Zit u al jarenlang bij dezelfde autoverzekeraar? Heeft u pas een nieuwe auto gekocht? Of heeft u bijvoorbeeld pasgeleden de dekking aangepast van bijvoorbeeld allrisk naar WA beperkt casco? Dan kan het zijn dat uw autoverzekering een stuk goedkoper kan. Bij Besparenmetvergelijken.nl helpen wij u met autoverzekering vergelijken. Binnen enkele minuten vergelijkt meerdere autoverzekeringen en stapt u eenvoudig en snel over naar een nieuwe autoverzekering. Laat dit voordeel niet liggen en bekijk direct of u nog goed zit bij uw huidige verzekeraar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *