Fietsaccu e-bike te duur

Fietsaccu veel te duur

Fietsaccu’s van elektrische fietsen zorgen voor veel problemen en onverwacht hoge kosten. Als de oude accu het begeeft, kunnen de kosten van een nieuwe accu zomaar oplopen tot zo’n € 1.000. Ook de voorlichting van veel fietsfabrikanten schiet ernstig tekort bij aankoop van een nieuwe e-bike. Dit stelt de ANWB naar aanleiding van een eigen onderzoek waarbij 20 fietsfabrikanten onder de loep werden genomen.

Waarom dit onderzoek?

In 2017 gaf 48% van de ANWB-leden met een elektrische fiets aan problemen te hebben gehad met hun fietsaccu. Het gaat hierbij om zo’n 600.000 consumenten. Dit was voor de ANWB reden om de informatievoorziening te onderzoeken van 20 fietsfabrikanten.

Wat werd onderzocht?

In dit onderzoek werd gekeken naar de informatievoorziening van de fabrikanten op hun website, handleidingen en de telefonische informatievoorziening. Bij het onderzoek keek de ANWB vooral naar de volgende punten: prijs van een vervangende accu, tips over goed gebruik van de accu en de levensduur van de accu.

Nieuwe accu kan zomaar € 1.000 kosten

In de ANWB e-bike test 2018 waar 20 fietsen werden getest, kwam de gemiddelde accuprijs van een vervangende accu op € 551. De prijzen van een vervangende accu liepen uiteen van € 299 (Brinckers) tot € 949 (QWIC).

De ANWB vond het vooral opvallend dat fietsfabrikanten zelden de prijzen van een vervangende accu op hun website vermelden. Maar 6 van de 20 fabrikanten vermeld prijzen op hun website, waarvan 3 fabrikanten pas na het versturen van de testresultaten van de ANWB. Doordat fabrikanten niet openlijk zijn over hun prijzen voor een vervangende accu kunnen consumenten voor onverwacht hoge kosten komen te staan bij een defecte accu. Telefonisch werden de prijzen van een vervangende accu wel doorgegeven.

Informatievoorziening

Aan de algemene informatievoorziening over levensduur en goed gebruik van de accu kan ook nog veel verbeterd worden. Veel fabrikanten doen geen enkele uitspraak over de levensduur van een fietsaccu. Ook aan goede tips om de levensduur van een fietsaccu te verlengen schort het vaak aan.

Van de 20 fabrikanten scoren 6 fabrikanten ‘slecht’, 7 fabrikanten scoren ‘matig’ en 5 fabrikanten scoren ‘redelijk’ voor hun algemene informatievoorziening. Slechts 2 fabrikanten scoren ‘goed’ op algemene informatievoorziening. Dit zijn Amslod en Rivel.

Verontrustend

De ANWB vindt het verontrustend dat fabrikanten aan een duur onderdeel als de accu van een e-bike met een beperkte levensduur zo weinig aandacht schenken. De ANWB pleit dan ook voor transparantie over de prijzen van een vervangende accu, normale prijzen voor een vervangende accu en heldere, duidelijke informatie over het verbeteren van de levensduur van een accu. De ANWB vindt dit niet alleen in het belang van de consument, zeker ook voor de fabrikant zelf (minder klachten) en het milieu.

Uitkomst van het onderzoek

Naar aanleiding van het onderzoek van de ANWB hebben de fabrikanten Amslod, Rivel en Dutch ID direct aanpassingen gedaan aan hun website en onder meer de prijzen van een vervangende accu toegevoegd. Popal, Gazelle, Cortina, Brinkers, Giant, B’Twin en Stella hebben aangegeven op korte termijn hun website en informatievoorziening te verbeteren.

Fietsverzekering afsluiten bij de ANWB

Wilt u uw fiets graag verzekeren bij de ANWB? Een bond die opkomt voor uw belang als e-biker? U kunt bij ons de fietsverzekering van de ANWB vergelijken met andere fietsverzekeringen zoals de fietsverzekering van Univé of Allianz Global Assistance. Vergelijk fietsverzekeringen en bekijk of de fietsverzekering van de ANWB voor u interessant kan zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *