Elektrisch cremeren

Elektrisch Cremeren: DELA bouwt elektrisch crematorium!

Elektrisch cremeren in Nederland zal vanaf eind 2019 mogelijk zijn. Uitvaartverzekeraar DELA is bezig met de bouw van het eerste elektrische crematorium in de stad Groningen. Dit elektrisch crematorium zal geen gasaansluiting krijgen en wordt gebouwd aan het Hoendiep in Groningen. Het elektrische crematorium zal eind 2019 operationeel zijn en zo’n 800 crematies verzorgen.

Inhoud

Elektrisch cremeren is de toekomst

Elektrisch cremeren gaat de toekomst worden in Nederland. Ja, ook crematoriums zullen zich steeds verder verduurzamen en zoeken naar betere crematietechnieken.

DELA heeft de primeur en bouwt het eerste crematorium waar de crematieoven op elektriciteit gaat werken. In dit crematorium zal geen gasaansluiting komen. Van oudsher werken de crematieovens op gas. Deze crematieovens zullen naarmate de tijd vervangen worden door elektrische ovens.

DELA wil met elektrisch cremeren klimaat neutraal worden

Uitvaartverzekeraar DELA heeft voor zichzelf een missie gesteld: vanaf 2030 wil de verzekeraar alle door hun verzorgde uitvaarten klimaat neutraal verzorgen. Dit is wat DELA-directeur Chris Beaulen voor ogen heeft.

Het nieuwe elektrische crematorium in Groningen is daarmee een grote stad voorwaarts. DELA verwacht deze techniek spoedig ook in andere crematoria toe te kunnen passen.

Elektrisch crematorium in Groningen

Het is toeval dat het elektrische crematorium van DELA in de stad Groningen komt. Dit heeft niets met de actualiteit over de Groningse gaswinning te maken.

De techniek van het elektrisch cremeren is nu beschikbaar gekomen. Groningen is het eerste, nieuw te bouwen crematorium binnen DELA waar de elektrische crematieoven kan worden ingepast. De bouw van dit crematorium stond al langere tijd op de planning.

Alle nieuwe crematoriums worden elektrisch

DELA geeft aan dat ze alle nieuw te bouwen faciliteiten volledig elektrisch gaan maken. Er zal nergens meer een gasleiding worden toegepast. De elektriciteit in deze voorzieningen zal op een groene manier worden opgewekt. Groene stroom past DELA sinds 1 januari 2018 overal toe.

Uitvaartverzekeraar DELA heeft momenteel 20 crematoria in Nederland. In deze crematoriums zal worden gekeken – bij een verbouwing – of de nieuwe techniek van elektrisch cremeren ook daar toegepast kan worden.

Monuta en Yarden willen ook elektrisch gaan cremeren

Ook uitvaartverzekeraar Monuta en uitvaartverzekeraar Yarden willen van de gasovens af. Dit komt omdat elektrisch cremeren veel beter is voor het milieu.

Monuta overweegt om de elektrische crematieoven toe te passen in het crematorium wat ze momenteel aan het bouwen zijn in Maastricht. Ook Yarden heeft laten weten interesse te hebben in het cremeren op elektriciteit.

Waarom elektrisch cremeren?

Elektrisch cremeren is beter voor het milieu. Elektrisch cremeren vermindert de CO-uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie ten opzichte van cremeren op gas.

Voor de crematie zelf maakt het geen verschil of de crematieoven elektrisch is. De crematies in crematoriums kunnen hetzelfde uitgevoerd worden als voorheen.

Cremeren steeds populairder

Steeds meer Nederlanders geven de voorkeur om gecremeerd te worden. In 1970 koos nog maar 14% van de Nederlanders voor cremeren. Vanaf 2001 lag het percentage rond de 50% en uit de nieuwste cijfers van 2016 blijkt dat maar liefst 65% voor een crematie koos. De verwachting is dat deze trend zich doorzet. Duurzamer cremeren op elektriciteit is daarom een goede ontwikkeling binnen de uitvaartbranche.

Verzekeren bij DELA

Kiest u graag voor een duurzame uitvaartverzekeraar? DELA heeft de motivatie om vanaf 2030 klimaat neutraal uitvaarten te verzorgen. Ook andere uitvaartverzekeraars hebben doelstellingen om te verduurzamen.

Het is verstandig de uitvaartverzekering van DELA met andere uitvaartverzekeringen te vergelijken. Op Besparenmetvergelijken.nl kunt u eenvoudig verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken. Zo kunt u eenvoudig en snel besparen op uw premie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *