Veel onnodige verkeersborden in Nederland

In Nederland hebben we in totaal zo’n drie miljoen verkeersborden. Zo’n 600.000 daarvan zou overbodig zijn, zo melden 3 verkeersorganisaties. Veilig Verkeer Nederland (VVN), kenniscentrum CROW en de HR Groep wil dat deze onnodige verkeersborden snel van de weg verdwijnen.  Door deze overbodige verkeersborden weg te halen zou de verkeersveilig vergroot kunnen worden. Nu zouden veel verkeersborden namelijk onveilige situaties kunnen veroorzaken.

Verwarring

De vele verkeersborden in Nederland kunnen verwarring veroorzaken bij weggebruikers. Deze conclusie stelt het Veilig Verkeerd Nederland (VVN), kennisplatform CROW en de HR Groep. Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor de registratie van de verkeersborden.

Vaak zouden waarschuwingen te vaak herhaald worden. Ook zouden borden blijven staan langs de weg die er niet meer toe doen als de inrichting van de weg verandert. Deze borden hebben dan geen functie meer en dit lijdt tot veel verwarring bij weggebruikers.

Afleiding

Niet alleen verwarring, ook geven onnodig veel verkeersborden veel afleiding. Door de hoeveelheid verkeersborden kan het juist zijn dat u als weggebruiker de belangrijkste borden zou missen.

De verkeersorganisaties vinden dat wegbeheerders als Rijkswaterstaat, gemeenten en provincies de wegen goed moeten analyseren en overbodige verkeersborden weg moeten halen.

Rijkswaterstaat wil meewerken

Rijkswaterstaat heeft aangegeven het eens te zijn met de verkeersorganisaties en wil gehoor geven aan de oproep. Rijkswaterstaat vindt dat borden weggebruikers moeten “helpen” in plaats van afleiden. De verkeersorganisaties hopen dat ook provincies en gemeenten gehoor willen geven aan deze oproep. Zo kan het aantal overbodige borden langs de weg flink worden teruggedrongen en de verkeersveiligheid verhoogd worden.

Aantal voorbeelden van verwarrende situaties

Hieronder enkele voorbeelden die door social media gebruikers gedeeld zijn:

Bron: NOS.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *