Zorgtoeslag 2019

Zorgtoeslag is een financiële bijdrage vanuit de overheid. Mensen die met een laag inkomen rond moeten komen worden op deze manier financieel gecompenseerd in de lasten voor hun zorgpremie en het eigen risico die zij mogelijk moeten betalen. Zo is de zorgpremie en het eigen risico voor iedereen in Nederland betaalbaar.

Omdat de zorgpremie in 2019 stijgt, zal ter compensatie de zorgtoeslag in 2019 ook stijgen.

Wie betaalt de zorgtoeslag?

De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de betaling van de zorgtoeslag en zal aan de hand van een geschat (gezamenlijk) inkomen bepalen of u recht heeft op zorgtoeslag in 2019. Veelal gebruiken ze daar uw inkomensgegevens over 2018 voor. Ook zal de hoogte van uw (gezamenlijke) inkomen bepalen hoeveel zorgtoeslag u precies zult ontvangen. Let erop dat dit altijd een schatting betreft. In het daaropvolgende jaar zal – als uw inkomensgegevens over 2019 bekend zijn – de Belastingdienst definitief bepalen of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag en voor hoeveel zorgtoeslag u exact in aanmerking kwam.

Indien de Belastingdienst u te laag had ingeschat zal u de te weinig ontvangen zorgtoeslag alsnog ontvangen. Bent u echter te hoog ingeschat dan moet u de teveel ontvangen zorgtoeslag terug betalen aan de Belastingdienst.

Stijging zorgtoeslag 2019 minder hoog dan verwacht

De zorgtoeslag 2019 valt lager uit dan de verwachting die tijdens Prinsjesdag werd uitgesproken. Toen werd uitgegaan van een stijging van maximaal € 94 per jaar voor alleenstaanden en € 281 per jaar voor meerpersoonshuishoudens.

Doordat de zorgpremies minder omhoog zijn gegaan dan verwacht, maakte minister Bruno Bruins voor Medische Zorg bekend dat de maximale toeslag voor alleenstaanden € 50 per jaar stijgt. Meerpersoonshuishoudens zullen met € 193 per jaar stijgen.

Maximale zorgtoeslag 2019

Onder aan de streep zullen de lage inkomens er iets op achteruit gaan. De gemiddelde premiestijging van de zorgverzekeringen ligt op € 6,60 per maand. De zorgtoeslag gaat echter maar met € 5 omhoog per maand voor alleenstaanden. Meerpersoonshuishoudens zullen er echter wel op vooruit gaan, zij krijgen namelijk per persoon € 8 per maand aan extra zorgtoeslag in 2019.

De maximale zorgtoeslag in 2019 komt daarmee op € 99 voor een eenpersoonshuishouden (zonder toeslagpartner) en op € 192 voor een gezin (toeslagpartners). Om te besparen op uw zorgverzekering raden wij u aan om uw zorgverzekering te vergelijken met alle andere zorgverzekeringen. Gemiddeld kunt u zo al snel € 200 per jaar extra besparen.

Zorgtoeslag 2019 maandbedragen

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van de hoogte van het (gezamenlijke) inkomen. Het betreft namelijk een inkomensafhankelijke zorgtoeslag die in Nederland wordt aangehouden. Bedragen zijn per maand en afgerond op hele bedragen.

Als uw (gezamenlijke) inkomen gelijk of lager is dan € 20.500 per jaar dan heeft u recht op de maximale zorgtoeslag van € 99 zonder toeslagpartner en € 192 voor toeslagpartners. Hoe meer u verdient hoe lager de zorgtoeslag zal worden. Dit neemt geleidelijk aan af. Voor het complete overzicht kunt u op de website van de Belastingdienst kijken. Klik hier voor het volledige overzicht.

Uitbetaling zorgtoeslag 2019

Zorgtoeslag krijgt u altijd als voorschot op uw rekening overgemaakt vanuit de Belastingdienst. Normaal gesproken maakt de Belastingdienst de zorgtoeslag op de 20e van de maand over, tenzij dit een zaterdag, zondag of feestdag valt. In dat geval zal het bedrag op de eerstvolgende werkdag worden overgemaakt.

Een overzicht van de data waarop u in 2019 de zorgtoeslag zult ontvangen:

Voorwaarden zorgtoeslag 2019

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag heeft de Belastingdienst een aantal voorwaarden opgesteld. U en uw eventuele toeslagpartner moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft een Nederlandse zorgverzekering met minimaal de basisdekking.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Uw inkomen ligt onder de € 29.562 per jaar (zonder toeslagpartner) of uw gezamenlijke inkomen ligt onder de € 37.885 per jaar.
  • Uw vermogen is niet hoger dan € 114.776 (zonder toeslagpartner) of gezamenlijk niet hoger dan € 145.136 als u een toeslagpartner heeft.

Zorgtoeslag 2019 aanvragen

Zorgtoeslag kunt u heel eenvoudig aanvragen via de Belastingdienst. Hiervoor logt in bij “mijn toeslagen” met uw DigiD. Hier kunt u eventueel ook gemakkelijk een wijziging in uw inkomen doorgeven. Als u inkomen namelijk hoger wordt kan het zijn dat u de zorgtoeslag weer terug moet betalen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *