Zonnepanelen sneeuwvrij maken

Tijdens de winters in Nederland valt er regelmatig sneeuw. Natuurlijk een mooi plaatje als de bomen, straten en daken wit zijn, maar minder leuk als er ook een dik pak sneeuw op uw zonnepanelen ligt. Wat heeft deze sneeuw op uw zonnepalen voor gevolgen en wekken uw panelen dan nog wel energie op? In dit artikel leggen wij u uit hoe u de sneeuw van uw zonnepalen af krijgt zonder gevaarlijke capriolen uit te hoeven halen en wat de gevolgen zijn van sneeuw op uw zonnepanelen.

Zonnepanelen in de winter

Ook in de winter wekken zonnepanelen energie op, wel ligt het rendement lager dan in de zomer. In de winter schijnt de zon minder vaak, minder lang en minder sterk dan in de zomermaanden. Daardoor leveren de zonnepanelen minder energie. Ook in de wintermaanden als de zonnepalen bedekt zijn met een laag sneeuw wilt u ervoor zorgen dat de panelen gewoon hun energie blijven opbrengen.

Ook als de zon niet schijnt leveren zonnepalen gewoon energie op. Een grote misvatting is dat zonnepalen alleen energie opwekken als de zon schijnt, dit is niet waar. Zonnepanelen leveren energie als er zonlicht is, ook als de zon niet of niet fel schijnt, is er zonlicht. Uiteraard verhoogt het rendement drastisch zodra de zon ook daadwerkelijk schijnt.

Sneeuw op zonnepanelen

Het is belangrijk om te weten dat u niet direct na een sneeuwbui uw zonnepanelen sneeuwvrij hoeft te maken. Ga ook zeker niet uw dak op klimmen om uw zonnepanelen zo snel mogelijk sneeuwvrij te maken. In de winter, en zeker met sneeuw, kan uw dak spekglad zijn namelijk. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Sneeuw verwijderen van zonnepanelen

Als u zonnepanelen onder een dik pak sneeuw liggen kan het verstandig zijn uw zonnepanelen sneeuwvrij te maken. U hoeft hierbij maar een klein gedeelte van het zonnepaneel sneeuwvrij te maken. Zodra namelijk de zon op uw zonnepaneel schijnt dan zult u zien dat uw zonnepaneel zelf zijn werk zal gaan doen en binnen afzienbare tijd volledig sneeuwvrij zal zijn. U zult zien dat in veel gevallen nadat het heeft gesneeuwd uw zonnepanelen vrij snel geheel automatisch sneeuwvrij worden. Daarom is het raadzaam om niet direct rare capriolen uit te gaan halen op uw dak.

Sneeuw van zonnepanelen verwijderen tips

Wilt u het proces van het sneeuwvrij worden van uw zonnepalen toch versnellen? Hierbij enkele tips:

  1. Maak gebruik van een lange telescopische wisser om de sneeuw van uw dak te verwijderen. Ook kunt u ervoor kiezen om een zachte bezem of dakhark te gebruiken. Zorg er in alle gevallen voor dat u de zonnepanelen niet beschadigt en gebruik een zachte bezem, wisser of hark. Als u deze methode toepast pas er dan wel voor op dat de sneeuw niet direct op u zelf valt.
  2. Laat een professioneel bedrijf langs komen die uw zonnepanelen sneeuwvrij kan maken. Niet de voordeligste optie, daarom raden wij u deze optie zeker niet aan. U kunt in dit geval beter wachten tot de winterzon uw zonnepanelen automatisch weer sneeuwvrij maakt. Omdat zonnepanelen een glad oppervlak hebben schuift de sneeuw al snel van uw panelen af.

Naast positieve tips zijn er ook tips die u beter níét moet doen.

  1. Zonnepalen schoonspuiten met water is geen goede tip. Als sneeuw blijft liggen is het onder het vriespunt en zal er een laagje ijs ontstaan op de zonnepanelen. U kunt dan beter wachten tot de sneeuw vanzelf ontdooit.
  2. Ga geen zout op uw zonnepanelen gooien en ga ook zeker geen middelen op uw zonnepanelen smeren zodat het oppervlak gladder wordt. Dit brengt uw zonnepanelen alleen maar schade toe en kan de coating laag van uw zonnepanelen verwijderen.
  3. Gebruik geen ijskrabbers of andere harde materialen om uw panelen mee schoon te maken. Op deze manier kunnen uw zonnepanelen snel beschadigen. Door de krassen die ontstaan zal het rendement van uw zonnepanelen drastisch verlagen.

Conclusie voor het verwijderen van sneeuw

In veel gevallen is het dus raadzaam om de zonnepanelen zelf hun werk te laten doen en deze ongemoeid te laten. In veel gevallen zult u, ondanks uw goede bedoelingen, de zonnepanelen alleen maar schade toebrengen.

Heeft u nog adviezen of tips om zonnepanelen snel sneeuwvrij te maken? Laat dan gerust een reactie onder dit artikel achter. Wilt u naast uw zonnepanelen nog meer besparen? Door energie vergelijken en jaarlijks over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier kunt u veel geld besparen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *