Laptop kopen tips

Laptop kopen

Tips voor het kopen van een nieuwe laptop of laptops vergelijken? U kan online eenvoudig laptops met elkaar vergelijken en ze daarna vanuit uw luie stoel kopen. Het online vergelijken en kopen van uw laptop neemt slechts enkele minuten in beslag en u bent 100% zeker van een goede laptop keuze. Wij helpen u graag verder op weg in uw zoektocht naar een nieuwe laptop.

Laptop kopen tips

Wanneer u een nieuwe laptop gaat kopen, is het slim om eerst goed na te denken waarvoor u de laptop gaat gebruiken. Zo heeft u bij zakelijk gebruik een heel ander type laptop nodig dan wanneer u hem gebruikt om te gamen of bijvoorbeeld een student die hem gebruikt voor school. Het is dus slim om eerst na te denken waaraan de laptop moet voldoen, voordat u een nieuwe laptop koopt.

Enkele tips voor het kopen van uw nieuwe laptop:

Tip 1: Besturingssysteem

De eerste laptop koop tip is het besturingssysteem. Maak eerst een keuze voor het besturingssysteem wat u graag wil gaan gebruiken. Er zijn 3 soorten besturingssystemen:

 • Windows (microsoft)
 • Chrome (google)
 • OS X (apple)

Op de meeste laptops zal u Windows terug vinden. Windows en Chrome kunnen door meerdere fabrikanten gebruikt worden als besturingssysteem. Apple gebruikt echter hun eigen besturingssysteem, dit besturingssysteem zal u alleen op Apple laptops en computers terug vinden.

Apple had met OS X lang een voorsprong op gebruikersgemak. Sinds de komst van Windows 8.1 en vooral bij Windows 10 is de gebruiksvriendelijkheid van Windows sterk verbeterd, waarbij de gebruiksvriendelijkheid van Windows dichter in de buurt van Apple komt.

Tip 2: Formaat

Bedenk bij de keuze voor een nieuwe laptop goed na welk schermformaat u nodig heeft. Wanneer u de laptop vaak onderweg nodig heeft en/of deze vaak mee moet nemen dan is een kleiner (en lichter) formaat handiger. Gebruikt u de laptop vooral op dezelfde plek, dan kan u beter voor een groter schermformaat kiezen, aangezien dit vaak prettiger werkt.

Het meest verkochte scherm formaat is 15 inch. Gebruikt u de laptop alleen thuis dan kan u een 17 inch laptop overwegen voor meer gebruikersgemak. Gaat u de laptop ook vaak meenemen dan is een 13 inch model wellicht prettiger voor u. Houd er rekening mee dat hoe groter het formaat van de laptop, des te zwaarder de laptop over het algemeen is.

Om u een idee van de gewichten te geven, hier een indicatie:

 • 13 inch tussen de 1.2 – 2.2Kg
 • 15 inch tussen de 1.8 – 2.8Kg
 • 17 inch tussen de 2.8 – 4.8Kg

Tip 3: Processor

Dit is een zeer belangrijke koop tip! De processor is het hart van de laptop. Wanneer u veel zware processen op uw laptop uitvoert is het belangrijk een goede processor te kiezen. Wanneer u de laptop voornamelijk alleen voor internet en e-mailen gebruikt hoeft u hier niet zo op te letten.

Er zijn 2 verschillende merken in processors, te weten Intel en AMD. Waar Inter het vaakst word toegepast. Intel heeft de volgende processors momenteel:

 • Intel Atom
 • Intel Celeron
 • Intel Pentium
 • Intel Core M
 • Intel Core i3 /m3
 • Intel Core i5 / m5
 • Intel Core i7 / m7

Hierbij lopen de processors van traag naar sneller op. Gebruikt u veelal zwaardere programma’s of fotobewerking- en videobewerkingsprogramma’s? Kies dan zeker voor een Core i5 / m5 of  de nog snellere Core i7 / m7 processor welke veelal in de duurdere laptop klasses terug te vinden is.

Bij normaal gebruik (huis tuin en keuken gebruik) raden wij u de Core M of de Core i3 / m3 aan. Een lagere processor zoals de Intel Pentium of de Celeron is natuurlijk ook mogelijk, maar wij raden u aan iets meer uit te geven en een laptop met een processor uit de ‘Core’ serie aan te kopen.

Tip 4: Videokaart

Bij laptops zit er in de meeste gevallen altijd een videokaart ingebakken in de processor. Voor normaal zakelijk gebruik en/of huis tuin en keuken gebruik zal dit vaak voldoende zijn. Wanneer u echter aan de slag gaat met zware grafische applicaties zoals videobewerking software of u gaat veel games spelen is het aan te raden om een laptop te kiezen met een ‘dedicated videokaart’. Dit is een extra videokaart in uw laptop welke geschikt is voor grafisch zwaarder werk dan de ‘onboard videokaart’ in de processor.

Onderstaande videokaarten worden momenteel veel toegepast in laptops (2016), hoe hoger het getal des te beter (en duurder) de videokaart:

 • AMD Radeon R3, R5, R7 en R9 serie
 • Nvidea Geforce 840M, 920M, 930M en 940M
 • Nvidea Geforce GTX 950M, GTX 960M, GTX 965M, GTX 970M, GTX 980 en GTX 980M

Tip 5: Werkgeheugen

Het werkgeheugen word gebruikt om data tijdelijk in op te slaan. De processor kan zo de data weer snel opvragen zodra hij die nodig heeft. Het betekend niet dat uw laptop per definitie sneller is met meer werkgeheugen.

Een werkgeheugen van 4 GB is in de meeste gevallen prima. Indien u voor een kleine meerprijs 6 of 8 GB kan nemen is dit altijd te overwegen, maar in principe alleen van toepassing voor games en de zwaardere applicaties zoals fotobewerking, videobewerking of een programma als autocad. De laptops met meer dan 8 GB bevinden zich over het algemeen in de

Tip 6: Harde schijf

De harde schijf is het opslag apparaat van uw laptop. Hier staan alle gegevens en programma’s welke op uw laptop geïnstalleerd zijn opgeslagen.

De normale harde schijven beginnen traag te worden. Zeker in vergelijking met de rest in uw laptop. Daarom is er een nieuw type opslagmedium ontworpen, de SSD schijf. Hierbij word de data niet bewaard op een draaiende magnetische schijf, maar op geheugenchips. Dit heeft als belangrijkste voordeel de snelheid waarmee uw data opgeroepen kan worden, maar de schijven zijn tevens ook beter bestand tegen vallen en stoten.

De verschillende opslagmediums voor laptop:

 • HDD (Hard Disk Drive)
  • HDD met 4200rpm
  • HDD met 5400rpm
  • HDD met 7200rpm
 • SSHD (Solid State Hybride Drive)
 • SSD (Solid Sate Drive)

In laptops word over het algemeen alleen de 5400rpm HDD gebruikt. De snellere 7200rpm HDD word vaak alleen toegepast in de desktop computers. De HDD versie met 4200rpm word over het algemeen niet meer gebruikt en kunt u derhalve beter links laten liggen.

Wij raden u aan om een laptop te kiezen met een SSD harde schijf. Deze zijn snel, maar helaas wel een stuk duurder. Hierdoor zal u een lagere opslag capaciteit hebben dan met een normale harde schijf. Doordat een laptop met een SSD veel sneller is dan met een normale HDD, en u hierdoor een betere gebruiksvriendelijkheid zal ervaren, zal u deze kleinere opslag capaciteit al snel voor lief nemen. Gebruik voor grotere data zoals foto’s, video’s en downloads een externe HDD schijf zodat uw SDD niet te snel vol raakt.

Mocht u de SDD te duur vinden, maar wil u toch een snelle laptop dan is er een tussenweg, de SSHD, een combinatie van de HDD en de SSD in één apparaat.

Tip 7: Aansluitingen & verbindingen

Een belangrijk punt bij het kopen van een nieuwe laptop zijn de aansluitingen welke de laptop heeft. Bekijk goed of alle aansluitingen en verbindingen welke u verwacht, dat die ook daadwerkelijk aanwezig zijn op de laptop. Maar ook zeker of er voldoende van aanwezig zijn, bijvoorbeeld USB aansluitingen.

Voorbeelden van bekende laptop aansluitingen:

 • USB 3.0
 • USB 2.0
 • HDMI
 • Netwerkaansluiting
 • VGA poort
 • DVI aansluiting
 • FireWire
 • Bluetooth
 • Hoofdtelefoon aansluiting
 • Microfoon aansluiting
 • Geheugenkaartlezer

Tip 8: Accu

Onze laatste laptop kopen tip is de accu. De accu is van levensbelang indien u de laptop vaak zal moeten gebruiken zonder netspanning in de buurt, zoals in de trein bijvoorbeeld.

Er zit enorm veel verschil is de accucapaciteit (lees hoe lang u op één volle accu kan doen). Er zijn laptops waar u met moeite 3 uur op één volle accu kan doen, terwijl er ook laptops zijn die met gemak 8 uur op één volle accu kunnen werken.

De accucapaciteit van de laptop zegt helaas niet alles. De accucapaciteit word uitgedrukt in WH (watt per hour), waar de gemiddelde laptop zo’n 30 tot 60 WH heeft. Er zijn laptops met zelfs 180 WH accu’s, deze zijn in veel gevallen verwerkt in gaming laptops, aangezien deze van de zwaarste hardware voorzien zijn.

Wanneer een lange accuduur belangrijk is voor u kijk dan bij het kopen van een nieuwe laptop vooral naar laptops met de volgende specificaties:

 • Intel Core M processor (zelfde als de Core i lijn, maar dan energiezuiniger)
 • SSD harde schijf
 • 13 inch of kleiner schermformaat

Zo heeft u een energiezuinig model en een bescheiden handzaam formaat wat u eenvoudig overal mee naar toe kan nemen.

Laptops vergelijken

Laptops vergelijken, het klinkt wellicht als een moeilijk en ingewikkeld klusje. Er is natuurlijk een ruim aanbod aan laptops en welke voldoet nu precies aan uw wensen? Bij het vergelijken van laptops is het vooral belangrijk om eerst na te gaan waarvoor u de laptop gaat gebruiken. Een laptop welke u gaat gebruiken om te internetten en te e-mailen kan u namelijk niet vergelijken met een laptop welke u gaat gebruiken om te gamen of voor fotobewerking/videobewerking bijvoorbeeld.

Laptop vergelijken test

Bij het vergelijken van laptops is het verstandig rekening te houden met testen van onafhankelijke testorganisaties zoals de Consumentenbond, Tweakers of Kieskeurig.

Consumentenbond

De consumentenbond komt op voor de belangen van consumenten. De consumentenbond test 1 tot 2 keer per jaar verschillende laptops en bekroond deze met het ‘best getest’ of het ‘beste koop’ keurmerk. Deze keurmerken worden duidelijk herkenbaar weergegeven in de laptopshop van Coolblue.

Tweakers

Tweakers test zelf maandelijks verschillende laptops, maar omvat tevens verschillende gebruikers reviews van consumenten die de laptop zelf in bezit hebben. Tweakers gebruikt voor hun best geteste laptops hun ‘tweakers logo’. Dit tweakers logo komt duidelijk naar voren bij de betreffende laptops in de laptopshop van Coolblue.

Goedkope laptop

Een goedkope laptop vinden kan een lastige opgave zijn. We kennen immers allemaal het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’. Wat is nu een verstandige keuze?

Goedkope laptop kopen

Wanneer u een goedkope laptop wil kopen, wees dan realistisch. Iedereen wil natuurlijk een nieuwe laptop met een SSD harde schijf, een IPS panel en de nieuwste en snelste Intel core i7 processor voor slechts €100. Natuurlijk is dit niet realistisch. Wees realistisch in wat je kan krijgen voor je budget.

Dit kunt u per budget ongeveer verwachten:

200 tot 300 euro (instapmodellen/budgetlaptops)

 • Dual core processor. Bijv: Intel Atom, Intel Celeron of AMD E
 • Maximaal een 500 GB harde schijf (geen SSD)

300 tot 400 euro (veel keuze in chromebooks)

 • Processor: Intel Core i3 of AMD A6/A8
 • Maximaal 1 TB harde schijf of SSD tot 64 GB

400 tot 500 euro (modellen voor dagelijks gebruik)

 • Processor: Intel Core i3 of AMD A6/A8
 • Maximaal 1 TB harde schijf met cache-SSD of SSD tot 128 GB
 • Schermformaat van 11 tot 17 inch

500 tot 600 euro (modellen voor zwaarder dagelijks gebruik of studenten)

 • Processor: Intel Core M, i3, i5 of AMD A8
 • Maximaal 1 TB harde schijf met cache-SSD of SSD tot 256 GB
 • Externe videokaart (i.p.v. onboard op het moederbord) mogelijk
 • Schermformaat van 13 tot 17 inch

600 euro of meer (zwaar dagelijks gebruik, zakelijk gebruik, gaming of studenten)

 • Processor: Intel Core t/m i7 of AMD A10 processor
 • Maximaal 2 TB harde schijf met cache-SSD of SSD tot 512 GB
 • Externe videokaart vaak standaard
 • Schermformaat van 13 tot 17 inch

Laptop aanbiedingen

Een goede laptop aanbieding, daar is geen enkele Nederlander vies van! Wij hebben voor u de beste laptop aanbiedingen op een rij gezet, zodat u zeker bent van de aller goedkoopste en beste laptop aanbiedingen welke u op dit moment kan vinden. Op internet vind u doorgaans goedkopere laptop aanbiedingen dan in een winkel. U pakt deze laptop aanbiedingen toch ook mee?

Op dit moment heeft laptopshop.nl hele mooie laptop aanbiedingen waarbij de kortingen kunnen oplopen tot wel €200 per laptop. Bekijk de laptop deals snel voordat ze weg zijn! OP=OP!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *